Не можете да направите нова поръчка от Вашата държава. United States

“РЕСТАВРИРАЙ САМ”

ПРОДУКТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИ, ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И МАЙСТОРИ В ЗАНАЯТА

Всички пазим стари мебели, с които не ни се иска да се разделим. Навяват спомени или са вещи, към които сме привързани.  Как да ги запазим, да им върнем блясъка и да използваме отново? За да се възстановят старите мебели, трябва да преминат през няколко фази на обработка.

Предлагаме ви подходящи материали с кратко описание на необходимата обработка.

ФАЗА 1: ПОДГОТОВКА - Подготовка на повърхностите

Почистете основно повърхностите за третиране. Отстранете старите лакове и политури и наслоеното замърсяване, като използвате ДЕЧЕРАНТЕ: препарат за премахване на стари политури или замърсяване. Препаратът ги разгражда и прави лесни за отстраняване.

Стари и упорити бои и лакове се отстраняват много ефикасно с отстранителя СМИВКА: препаратът не съдържа хлоридни разтворители, киселини, нито сода каустик; използва се за свалянето на всякакъв вид бои, не лепне, не се съединява и не изсушава дървото, не уврежда метала, и се отстранява лесно с вода.

Ако дървото е изтъняло и крехко, има начин да възстановите неговата здравина: използвайте втвърдител за дърво, готов за употреба безцветен разтвор на базата на специални термопластични акрилни смоли. Прониква в дълбочина в увреденото или изтъняло дърво и го предпазва от стареене; усилва износените или проядени части.

Ако дървото е проядено от дървояди, третирайте повърхността с АНТИТАРЛО-препарат против дървояди: инсектицид с резидуален ефект без цвят и мирис, готов за употреба. Не променя и не уврежда боята или лепилото. Дървото, третирано с препарата, може да се боядисва и лакира отново. Не образува вредни газове, не се разлага от светлината. Предпазва дървото от нови атаки. Продуктът е активен против Hylotrupes Bajulus.

След отстраняването на замърсяването, старите бои, лакове и политури, след уплътняването на изтънялото дърво, санирането и третирането на повърхността против дървояди, тя е готова за следващата фаза на реставриране.

ФАЗА 2 : РЕМОНТИРАНЕ - Ремонт на счупени или разхлабени части и цялостно укрепване

След като повърхностите са добре почистени, укрепете счупените или разхлабени части с подходящо лепило. В зависимост от предназначението можете да използвате различни видове от предлаганите лепила.

Универсалното винилно лепило: винилно лепило на водна основа, специално предназначено за лепене на всички видове дърво и неговите деривати, дървени плоскости, МДФ, шперплат, хартия, картон, корк , ламинатни плоскости. Идеално е за бита, училище, офиса и дребни ремонтни дейности.

Водоустойчиво винилно лепило е винилно лепило на водна основа с висока водо- и топлоустойчивост подходящо за лепене на дървени плоскости от всякакъв вид, дървени компоненти и подови настилки от дърво. Особено подходящо за лепене на дървени врати и прозорци за вътрешно и външно приложение, където се изисква голяма водоустойчивост и устойчивост на резки температурни разлики. Главно се използва за лепене на шперплат,  готови подови настилки, ПДЧ плоскости за первази и кухненски плотове.

Екоколла е силно монтажно лепило на водна основа, което замества употребата на пирони, винтове и  дюбели при монтажните работи. Самонивелиращо, може да се боядисва след като изсъхне, не лепне и не образува конци, няма мирис. Подходящо е за лепене на следните материали: дърво, паркет, цимент, стъкло, тухли, гипс, пластмаса, текстил, полистирол, керамика, PVC, метал обработен срещу ръжда.

След като залепите повърхностите, почистете излишъците от лепило и изчакайте докато то изсъхне напълно. Изшкурете старателно повърхностите и почистете с чисто парче памучен плат.

ФАЗА 3 : КИТВАНЕ - Прикриване и отстраняване на повърхностни дефекти и драскотини преди процеса на оцветяване.

Запълнете шуплите, пукнатините и нараняванията с кит за дърво с подходящ цвят: Китът за дърво поправя бързо и качествено отвори, цепнатини, драскотини и др. върху изделия от дърво. След изсъхване върху него може да се шлайфа, пробива, боядисва. Предлагат се в богата цветова гама.

След като използвания кит  изсъхне напълно, отново изшкурете внимателно третираната повърхност, така че  тя да бъде напълно гладка. 

Използвайте фина стоманена вълна за финиш, отлично средство за фино шкурене. Почиства основно, без да нанася драскотини или наранявания върху третираната  повърхност. Незаменимо средство при реставрацията на мебели, за равномерно нанасяне на различни продукти и вакси, както и за ефективна политура.

Накрая почистете третираната повърхност с влажна памучна кърпа и изчакайте докато изсъхне напълно. Повърхността е готова за следващата фаза на обработка.

ФАЗА 4: ОЦВЕТЯВАНЕ - Процес на оцветяване или тониране на третираната повърхност.

Можете да промените цвета или да тонирате повърхността с избор от богатата гама цветове на поливалентния концентриран оцветител (байц).Поливалентният оцветител за дърво може да се използва в готов вид, или като разтвор с вода или друг вид разтворител (разрежда се до 6 пъти). Оцветява дървото без да променя специфичната му красота и откроява естествените жили, като същевременно прикрива дребни повърхностни дефекти. Продуктът е отлично средство за финиш на мебели от сурово или други видове дърво с по-скромни качества, които обновява чрез промяната на цветовете. Предлага се в 11 тоналности, които могат да се смесват помежду си. Поливалентните байцове предоставят многобройни възможности за цветови решения.

Нанесете байца равномерно с четка или тампон. За да постигнете по-наситен цвят, минете повече ръце, като изчаквате поредния слой да изсъхне напълно. След като байца изсъхне, преминете към следващата фаза на обработка.

ФАЗА 5: ФИКСИРАНЕ, ЗАПЕЧАТВАНЕ - Фиксиране на оцветителя и запечатване на порите на дървото

Нанесете фиксатив турапори върху оцветената повърхност, като се стараете да я покриете равномерно, без остатъци и излишъци от продукта.

Фиксатива запълва шуплите на дървото, фиксирайки естествения цвят или използваните оцветители и осигурява защита от петна и други външни въздействия.  След като повърхността изсъхне напълно полирайте старателно със стоманена вълна 0000. Почистете прахта с меко парче памучен плат. Ако повърхността не е достатъчно гладка, нанесете втора ръка фиксатив. Изчакайте да изсъхне,  изшкурете отново и почистете прахта. Повърхността е готова за следваща обработка.

ФАЗА 6: ФИНИШ - Финална обработка на третираната повърхност

Процесът подчертава естествената красота на дървото, формира рафиниран и хармоничен вид на повърхността, като й придава блясък и лъскавина.

Това е крайната фаза на обработка в процеса на реставрация на дървената повърхност. Финиш може да се извърши чрез запечатване на повърхността с шеллак: шеллакът за нанасяне с четка придава блясък и красив външен вид на дървото, като подчертава качествата му. Особено подходящ е за интарзии или други видове инкрустирани и резбовани повърхности, където нанасянето с тампон не е възможно. Шеллакът не изисква допълнително полиране.

Друг начин за финиш на повърхността е третирането с оцветяваща вакса: смес от висококачествени суровини на базата на естествени восъци и вода, без силикони и агресивни за околната среда агенти. Тя възстановява естествения цвят на дървото. Подхранва в дълбочина и предпазва от прах и замърсяване, придавайки топъл и блестящ вид. Предлага се в цветовете дъб, среден орех, тъмен орех, махагон.

Ваксата се нанася с четка или тампон. След като изсъхне, изшкурете повърхността със стоманена вълна  0000, за да отстраните евентуалните излишъци от продукта. Изчакайте докато ваксата попие, след което полирайте с меко парче плат.  За да подчертаете тоналността може да нанесете втора ръка като спазвате горната процедура.

За придаване на блясък и завършен вид полирайте обработената повърхност с полираща вакса или плътна восъчна паста за мебели:   специално разработен финиш продукт за мебели  от дърво.  Създава устойчив и бляскав слой върху третираните повърхности. Предпазва дървото от стареене.

Използването на вакси за финиш на мебели е традиционна технология, прилагана от векове. Ваксата придава на повърхността изискан вид. Изборът на финиш продукт трябва да се съобрази с предназначението и начина на употреба на третираната повърхност.

Неразделна част от процеса на реставрация е регулярната поддръжка.

ФАЗА 7: ПОДДРЪЖКА И РЕТУШ - За съхранение на постигнатото при предишните фази е нужна подходяща регулярна поддръжка.

Традиционно средство за поддръжка на дървени повърхности е полиращата вакса: тя подхранва дървотo в дълбочина, полира и предпазва повърхностите от прах. Представлява смес от висококачествени натурални суровини като чист пчелен восък и карнауба. Не съдържа силикони и агресивни агенти.

Друго висококачествено средство за поддръжка на дърво е

чстият пчелен восък: създаден по рецепта на стари майстори и произведен от чисти пчелни восъци с висока концентрация, продуктът е незаменим при поддръжката на ценни мебели от дърво. Не променя цвета на дървото, но му придава естествен блясък и красота.

Различните видове МАСЛА са изпитано средство за освежаване на текстурата на дървото, обновяване на цветовете и предпазване от замърсяване и стареене:

Тиковото масло съдържа растителни масла и дървесни смоли, чрез които импрегнира и предпазва дървото от петна, изсъхване и стареене. След третиране с тиково масло дървото възвръща оригиналния си цвят и първоначалния си блясък и възстановява своя маслен баланс.

Лененото масло е екологично чист продукт, който се добива от преработката на ленено семе. Отлично средство за защита, обработка и поддръжка на дърво.

Защитното масло (жълто или червено) е висококачествено растително масло, което прониква в дълбочина във фибрите на дървото, подхранва и запазва тяхната естествена еластичност. С характерния си цвят придава на дървото мек  и топъл оттенък. Във варианта с червен цвят придава на дървото лек червен оттенък, който излъчва мекота и блясък.

Реставриращото масло за мебели възстановява, подхранва, оцветява и полира дървото, като покрива повърхностните драскотини и наранявания.  Предлага се в три цветови тоналности. Регулярното третиране на дървото с реставриращо масло поддържа неговата свежест и лъскавина.

За постигане на по-голяма лъскавина и защита след приключване на процедурата третирайте повърхността с плътна восъчна паста за мебели.

За ретуш и прикриване на дребни повърхностни дефекти върху дървени повърхности се предлагат различни видове коректори:

Течният коректор служи за прикриване на драскотини и цепнатини. Той е устойчив на топлина, вода и триене. Предлага се в богата цветова гама.

Маркерът на спиртна основа служи за покриване и прикриване на драскотини и наранявания върху всички видове изделия от дърво. Без да променя жилите на дървото високо покривният флумастер поправя и оцветява третираната повърхност по ефикасен и прецизен начин. Богата цветова гама.

Восъчният кит e лесен за приложение и служи за прикриване на дребни драскотини и пукнатини върху дървени повърхности. Предлага се в 14 нюанса от цвета на дървото.

Текстът е достъпен в PDF формат със заглавие "Реставрирай сам - ръководство" и може да бъде изтеглен от страницата на всеки продукт от посочените по-горе, както и от  тук

/Намира се в най-долната част на страницата, в раздел "ЗА СВАЛЯНЕ"/